Forskarnotiser

Skidlöpning Ljusdal – Hudiksvall år 1900.                 

 Annons i Ljusdals Tidning torsdag 15 februari 1900.

TILLKÄNNAGIVANDE

GEFLEBORGS LÄNS SKIDLÖPAREFÖRBUND ANORDNAR

LÄNSSKIDTÄVLAN LJUSDAL – HUDIKSVALL LÖRDAG 24 FEBRUARI.

Täflingen är öppen för endast länsbor.

Anmälan om deltagande insändas före den 17 februari till:

  1. Wiklund Idrottsmagasinet Gefle.

Utdrag ur notis i Ljusdals Tidning torsdag 15 februari 1900.

Skidtäflingen Ljusdal – Hudiksvall.

Banan för skidtäflingen den 24 februari är utstakad från Höga i Ljusdal, öfver Kyrksjön förbi Sjulhamre och fattiggården till Gryttjesbo, därifrån öfver Lången till Delsbo samt öfver S:a Dellen till Forssa och Hudiksvall.

Starten från Höga lär komma att äga rum kl. 7.00 f.m.

Sex priser, däribland ett från Ljusdal och ett från Hudiksvall kommer att utdelas och till prisdomare äro utsedda hrr jägmästare Carl Fredenberg i Ljusdal samt kaptenen Axel Härdelin och fabrikören Alfred Ahlbom i Hudiksvall.

Notis i Ljusdals Tidning torsdag 22 februari 1900.

Gefleborgs Skidlöpareförbund anordnar om lördag en tävlan i skidlöpning. De tävlande, som komma med tåg söderifrån, samlas i Järnvägshotellets annex i Ljusdal för att uppropas, undergå läkarbesiktning och erhålla nummerlappar och instruktioner. Efterpatrull åker från Ljusdal till Delsbo där avbyte sker. I Delsbo och Forssa kommer att finnas matkontroller. Sjukvårdssoldater kommer att finnas i Delsbo. Läkarkontroll företages vid start och mål.

Notis i Hudiksvallsposten lördagen den 24 februari 1900.

Länstäflingen Ljusdal-Hudiksvall.

Förberedelserna för skidlöparnes första emottagande vid framkomsten å Lillfjärden blevo i går på stadens bekostnad verkställda. Vid fortsättningen af Käppuddsgatan invid Lillfjärden är uppförd en musikestrad omgifven av flaggstänger. Plats är där beredd för godtemplarmusiken, prisdomare och andra funktionärer vid täflingen samt där omkring är snön undanskottad på en större yta, så att rum finns för rätt många åskådare. Nedfärden på Lillfjärden sker i närheten af fattiginrättningen. Tvänne skidlöpare utgår kl. 7 i dag på morgonen för att hålla spåret klart upp till Forssa. Denna del af banan från Forssa gästgivaregård sträcker sig någon fjärdingsväg efter landsväg, viker av vid Våhlsta by och fortsätter öfver ängar och gärden sydvest om Högs och Helsingtuna kyrkor fram mot Fors by mot staden och ledes till största delen öfver en obanad ginväg. Vid 1-tiden i dag antar man att de förstkommande skidlöparna kunna inträffa.

Notis i Hudiksvallsposten tisdagen den 27 februari 1900.

Skidtäflingen i lördags gynnades af vackert väder.

Temperaturen var i Hudiksvall på morgonen -13 och i Ljusdal -22 grader. Fram på dagen steg den dock några grader. Skidföret var på landbacken godt, men på isarne, som de täflande hade att till betydlig utsträckning passera, var det däremot mycket tungt därigenom att vatten stigit upp på isen. Tiden, som behöfdes från Delsbo till Forssa, då Dellen passerades, blef därför också för samtliga täflande proportionsvis mycket längre än för de andra hållen. Af de 16 täflande som anmält sig, startade i Ljusdal 11. Fyra afstodo af olika orsaker. Dessutom startade utom täflan lapparne Lars Mattsson och Nils Andersson. Under täflingens lopp utgick hr Östlund på grund af illamående i Delsbo samt hrr Lundin och Blücher i Forssa.

De täflande hade åkt den 6 mil långa banan på följande tider: E Wiklund, Gefle, 6 timmar 38 minuter 13 sekunder. R Carrick, Gefle, 6.53.10. G Sköld, Söderhamn, 7.01.14. E Högström, Gefle, 7.07.38. G Stering, Söderhamn, 7.36.49. J Andersson, Söderhamn, 7.40.16. O Westerlund, Hudiksvall, 8.22.52. C Stenborg, Hudiksvall, 8.41.17. C Strandlund, Hudiksvall, 8.48.14. E Fergh, Hudiksvall, 9.26.22. lappen Mattsson, 7.46.18. lappen Andersson, 8.27.43. Prisutdelningen ägde rum å rådhussalen kl 6 e.m. och förrättades af t.f. borgmästaren Englund.

Forskning i Ljusdal är gjord av Owe Flodin och i Hudiksvall av Anders Skoglund

——————————————————————————————————————————

Färilaåttan

Skidstafetten Färilaåttan var en folkfest under några decennier i mitten på 1900-talet. Färila IF arrangerade tävlingen som hade start och mål på täkterna vid Hembygdsgården i Valla och med prisutdelning i Folkets Hus. Byarna runt Färila ställde upp med flera lag. I resultatlistorna hittar man bl.a. följande byanamn: Föne, Ed, Kårböle, Yg, Ygskorset, Ygsbo, Ytteryg, Veckebo, Hyttebo, Hovra, Valla, Storbyn, Lillbyn, Laforsen, Svedja, Enskogen och Stocksbo vilket visar på ett stort skidintresse i Färilabygden. Herrarna åkte 3x 10 km medan damer, ynglingar och oldboys åkte 3×5 km. Den vänstra bilden är från målområdet premiäråret 1946 och det var ofta tusen åskådare runt spåret.

Föne hade från början ett starkt lag med segrar under åren 1948, 1949, 1952 och 1954. Både 1948 och 1952 hade Johan Ståhl den snabbaste sträcktiden och i laget ingick ofta broder Sture, Torgny Svedberg eller Tage Svensson. På damsidan hade Kårböle det bästa laget med namn som Monika Andersson, Mariann och Nanna Engström. Herrar som länge var med i toppen på prislistorna var John Lindqvist Hovra och Olle Östberg Yg. Martin Olsson Hovra segrade 1961 och 1962 och Bernt Hjalmarsson Yg vann 1963,1964 och 1965 då man slutat med stafetten och tävlade individuellt och i lag. Hans Ståhl, Erik Wennberg och Jonas Grip var veteraner som genomförde samtliga Färilaåttor. På bilden uppe till höger från 1950 växlar John Lindqvist Hovra sekunden före Olle Östberg Yg.

Namnet Färilaåttan kom sig av att man från Hembygdsgården först åkte en slinga åt öster och sedan en slinga åt väster så att spåret bildade en åtta.

År 1965 utgick tävlingen från Idrottsparken för första gången med ett litet deltagarantal och en fåtalig publik runt spåren. År 1966 återgick man till bystafett och flyttade till Värdhuset i Lassekrog. Kläppa segrande lag var Stig Forselius, Bror Forselius och Nore Svensson som förde laget från 6:e till 1:a plats på slutsträckan. Damklassen vanns av Edsbyn med Föne och Lassekrog som tvåa och trea.

Underlaget till denna artikel är framtaget av Owe Flodin och sammanställningen är gjord av Anders Skoglund.

——————————————————————————————————————————

 

Löparstatyn utanför Glysisvallen i Hudiksvall.

Ser vi os om i landskapet bör vi kunna hitta en del konst med idrottsmotiv i det offentliga rummet. Utanför Glysisvallen står en staty av en löpare som säkert många sett. Ibland har jag fått frågan vem löparen förställer.

Jag har hört mig för hos en del konstkunniga, och då kommit fram till att skulpturen inte föreställer någon bestämd person. Den kallas Vid Målet (ursprungligen Vid målsnöret) och är gjord av Arvid Källström från Påskallavik i Småland. (För övrigt morfar till Håkan Juholt). Hudiksvalls konstförening är enig med mig på den punkten.
Den restes 1943 men förlagan går tillbaka till mitten av 30-talet, vilket omöjliggör att det skulle vara Gunder Hägg som inspirerat till den, som en del tror.
Källström var en flitig konstnär som framställt både djur och människor, stort och smått, och är representerad på många platser i Sverige. År 1939 återinvigdes nya Glysisvallen med stora tävlingar och då hade idrottsplatsen i stort fått den utformning, som den har idag. Då ville man också ha en konstnärlig utsmyckning, och det var väl naturligt att man vände sig till en av ”inneskulptörerna” som tydligen inte heller var hutlöst dyr.
Fler frågor finns kring detta som jag inte har svar på. Vem gjorde beställningen? (Kommunen ägde bara delvis idrottsplatsen och den administrerades av ett organ som kallades Idrottsplanestyrelsen). Vem betalade?

Kan någon fler bidra med idrottskonst i det offentliga rummet. Skriv en rad! Skicka en bild.

 

 Hälsingeguldet 1963.
800-meterslöparen Göran Westberg.

I serien över innehavare av Hälsingeguldet har vi nu kommit fram till 1963, då Göran Westberg fick utmärkelsen. Det var en synnerligen välmeriterad löpare som det året utnämndes till Hälsinglands bästa idrottsman.
Landskampsuttagen mot Finland och Norge.
Deltagare i Nordiska Mästerskapen.
Finalplacering vid SM på 400m samt Norrlandsmästare på distansen.
Triangelmatchssegrare på 400m och 800m och i stafett. Trefaldig DM-mästare samt nya distriktsrekord på 400, 800 och 1000m.
Rekordet på 1.50.3 på 800m står sig än idag!

När Göran och jag nu träffas över en bit mat, så glider samtalet lätt över från det ena temat till det andra. Det blir långt ifrån bara idrott, även om vi börjar där.
Göran märkte tidigt, att han hade lätt för löpning. Han sprang helt enkelt ifrån sina kamrater när de lekte och busade. Det blev sedan skoltävlingar på Högre Allmänna Läroverket i Hudiksvall och oftast kom Göran först till målsnöret. Efter en tid upptäcktes han av Strands IF, och nu tog karriären verklig fart och 1963 blev ett toppår.
-Men nu får du inte säga, att jag fick allt gratis, påpekar han. En del tror att jag inte tränade alls, eller minimalt, men det är inte sant. Jag sprang nästan varje dag, bara någon vilodag då och då. Det räcker inte med talang, man måste bemöda sig också.
Kanske sprang jag till och med litet för mycket. Mina knän blev slitna och säsongen 1964 blev en besvikelse, så stor att jag sedan beslöt lägga av med löpandet. Ibland har jag tänkt att det var synd, att jag inte fick ett par år till. Onekligen hade jag 1963 lagt en god plattform för riktigt stora resultat.

Nu fick livet ta en annan vändning. Det blev humanistiska studier och framför allt musik. Han studerade flera år vid musikhögskolan i Göteborg och han kom också med i OD och fick under Eric Ericsons ledning göra en mycket minnesvärd konsertresa genom USA. Massor med akademiska betyg samlade han på sig och utbildade sig till lärare. Efter en skilsmässa kom han i mitten av 90-talet tillbaka till Hudiksvall och under åren fram till pensioneringen undervisade han i 11 olika humanistiska och estetiska ämnen, där sång och musik var väsentliga inslag.
Han har själv också varit en entusiastisk körsångare och även ledare för manskörer. När han får tag i en gitarr, kan han bli en eminent trubadur med Bellman och Dan Andersson som favoriter.
-: Jag har varit en gynnad människa, säger Göran, på så sätt att jag har haft ”lätt för mig”.
När jag idrottade tränade jag ofta, men det var aldrig plågsamt att springa. Jag kände lust i löpningen till dess att knäna började krångla. På samma vis var det med de akademiska studierna.

Ragnar Sundberg 

——————————————————————————————————————————

Conny Forsell har bidragit med nedanstående på den här sidan. Det finns plats för fler.

Första DM i friidrott 1905

Hälsinglands Idrottsförbund bildades 1905 och det första förbundsmötet hölls i Bollnäs 24 september. Samma dag arrangerades det första distriktsmästerskapet i allmän idrott, friidrott som det heter idag. Tävlingarna hölls på Nyhedsplan, som låg i området där Bollnäs gamla sjukhus ligger. Bland segrarna fanns förbundets förste ordförande, Bernhard Andersson (Onsell), som vann längdhoppet på 549 cm.

Anders Persson den förste. 

När Anders Persson Bollnäs vann tremilen på SM 1912 blev han den förste hälsing som vunnit ett svenskt mästerskap. Hälsinglands SM-tecken nr. 100 togs vintern 1950 och den jubilaren var Runne Hägglund, som ingick i Vallsta SKK:s vinnarlag i skidbudkavle.

60 aktiva har hjälpt till att tillsammans få ihop de 100 första SM-tecknen till Hälsingland. Den första på damsidan torde ha varit Elsa Jonsson, Delsbo IF, som vann SM på skidor både 1931 och 1933.

(Källa Bollnäs Tidning 4 oktober 1950)

——————————————————————————————————————————

OS-deltagare med hälsingeanknytning

Ahldén, Erik, Bellevue IK, friidrott 1948. Född i Ramsjö, uppväxt i Skästra. Fyra på 5000 m, 14.25,6.

Alnevik, Folke, friidrott, 1948. Född i Arbrå, tävlade för I14 IF (Gävle). Oplacerad på 400 meter, ingick i bronslaget på 4×400 meter.

Andersson, Lotten, simning, 1964 och 1968. Tävlade för Timrå AIF och Linköpings ASS. Edsbybo sedan 70-talet.

Andersson (Westberg), Per, Hybo AIK, skidskytte, 1980.

Atterwall, Lennart, friidrott, IFK Knislinge, fyra i spjut 1936. Lärare i Färila på 40-talet, tävlade då för Färila IF och hade distriktsrekordet i spjut ett 30-tal år.

Bengtsson, Ingvar, friidrott. Söderhamnare som tävlade för Gefle IF då han blev femma på 800 meter 1948.

Berg, Ove, friidrott, Hofors AIF. Oplacerad i försöken på 1500 meter 1968. Från Alfta och Alfta GIF.

Bergman, Anders, ishockey(målvakt). Bollnäsgrabb, som efter ungdomsåren i Bollnäs IS via MoDo AIK och Färjestads BK kom med i det svenska lag som tog brons 1988.

Bergström, Anders, skidor. Uppväxt i Los. Loos IF, Iggesunds SK och Hudiksvalls IF innan han flyttade till Domnarvets GIF. 1994 och 1998.

Bettembourg, Hans, tyngdlyftning. Blomsterbindare från Falun. Brons i 90 kg-klassen 1972. Tävlade några år för Dönje AK.

Bodelid. Meeri, skidor. Från Borås (IK Ymer). Bodde många år i Delsbo och tävlade för Delsbo IF 1972.

Borglund, Peter, friidrott, Gefle IF. Spjutkastare från Söderhamn. Nia i finalen 1988. Med också 1992.

Brink, Jörgen, skidor, IFK Umeå. Började sin karriär i Delsbo IF. 2002 och 2006.

Brolin, Tomas, fotboll, Parma AC. Började i Näsvikens IK. Kanske Hälsinglands mest kände idrottsman. Kvartsfinal 1992.

Byhlén, Erik, friidrott. Inledde sin karriär i Bollnäs GIF men flyttade till Stockholm och SoIK Hellas. Silver på 4×400 1924 och silver på 800 1928.

Cronstedt, Jean, gymnastik, Stockholms GF. 105:e man i 12-kamp 1960. Överläkare vid Bollnäs sjukhus på 70-talet.

Domeij, Sofia, skidskytte, Örnsköldsviks skidskytteförening. Född i Ljusdal. 41 på sprint, 41 på jaktstart 2010.

Ekholm, Jan, fotboll, IFK Sundsvall. Inledde sin karriär i Söderhamn dit han sedan återvände. Kvartsfinal 1992.

Eriksson, Bengt, ”Silver-Bengt”  nordisk kombination. Flyttade 1966 till Fredriksfors utanför Delsbo där han bodde till sin bortgång.

Eriksson, Christofer, skidskytte, Tullus SG. Från Ilsbo. 2014. På plats med fick inte starta i något av loppen.

Eriksson, Per, friidrott, Ljusne AIK. Sjua i tiokamp 1948. Far till Thomas (se nedan).

Eriksson, Thomas, friidrott, Arbrå IK. Med i både höjd och tresteg 1984.

Görlin, Carina, skidor, Hudiksvalls IF. Kom från Sollefteå men tävlade en kort period för Hudiksvalls IF. 1992.

Hammarström, Rune, skridsko, SK Fyrishof. Uppväxt i Åsbacka och började i Bollnäs CK. Nia på 5000 och sextonde på 10000 1948.

Hasselqvist, Kjell, kanot, Jönköpings KK. Edsbybo sedan 70-talet. 1976.

Helsing, Johnny, tyngdlyftning, Dönje AK. Alftabo. Fjortonde i 56 kg-klassen 1980.

J:son Skog, Nils, skytte, Hudiksvalls SG. 43:e man på frigevär 1912. Hälsinglands förste olympier.

Jacobsson-Olsson, Magareta, alpint, Sollefteå GIF. Född och uppväxt i Järvsö. 16 i slalom och 25 i störtlopp 1952.

Johansson, Frida, friidrott, Västhälsinge FI. Ljusdalstjej som tog sig till semifinal på 400 häck 1992.

Jonsson, Carina, bågskytte, BSK Hudik. 1988.

Jäder, Stig, Jäderfors SK, skidor. Tävlade några säsonger för Edsbyns SK. 1980.

Kammerling, Anna-Karin, simning, Sundsvalls SS via Bollnäs SS och Söderhamns SS. Semifinaler 50 fritt och 100 fjäril, brons på 4×100 fritt 2000, semifinal 100 fritt, med i 4×100 fritt 2004, utslagen i försök på 50 fritt, final 4×100 medley (laget diskvalificerat för felväxling) 2008.

Karlsson, Ann-Marie, ”Mia”, skidor, Hudiksvalls IF. Kom från IFK Sävsjö. 1992.

Larsson, Per-Erik, skidor, IFK Mora (1956) och Oxbergs IF (1960). Stafettbrons 1956. Tävlade senare en kort period för Edsbyns IF.

Larsson, Peter, skidor, Bergnäsets AIK. Diskvalificerad i kvartsfinal, sprint, 2002, 13 i sprint 2006. Tävlade några säsonger för Hudiksvalls IF.

Limby, Tommy, skidor, Orsa IF. Tävlade några säsonger för Edsbyns SK. 1976.

Lind, Björn, skidor, Hudiksvalls IF. Fyra, sprint, 2002. Guld såväl individuellt som i stafett på sprint 2006.

Lindberg, Pernilla, golf, Bollnäs GK. Delad 31-placering 2016.

Lund, Eva, curling, Härnösands CK. Guld i lag 2006. Gift med coachen Stefan Lund från Söderhamn

Lundh, Yngve, cykel, Bollnäs CK. ”Flygande målaren”. Fyra i lag och 16 individuellt i landsvägsloppet 1952.

Lundquist, Jens, bordtennis, Söderhamns UIF. Utslagen i kvartsfinalen, laget utslaget i gruppspelet 2008. Med i lagtävlingen 2012.

Magnusson, Per-Alvar, ”Palle”, simning, Uppsala SS. Bollnäsgrabb. Fyra på 4×200 fritt 1980.

Magnuson, Thomas, skidor, Delsbo IF. Ursprungligen från Motala. 28:e på 30 km och fyra i stafett 1972.

Matsbo, Martin, skidor, IFK Hedemora. Värvad till Hudiksvalls IF säsongen efter det att han ingått i det svenska stafettlag som tog brons 1936.

Myhrer, André, alpint, Bergsjö IF. Fyra i slalom 2006.  Brons slalom, körde ur i storslalom 2010. Körde ur i slalom 2014.

Mårtensson, Stig, cykel, Fredrikshofs IF. Söderhamnare som blev lagfyra och 18 individuellt i landsvägsloppet 1952.

Nilsson, Eric, friidrott, IFK Sundsvall. Sedermera mejerichef i Bollnäs. Utslagen i försöken på 3000 meter hinder 1952 med tiden 9.25,0.

Nilsson, Klaus-Göran, tyngdlyftning, Baltic Club. Tävlade en tid för Dönje AK. 1984.

Nilsson, Åke, friidrott, Gefle IF. Sjätte man i spjut 1968. Född i Bollnäs.

Nordgren, Rolf, backhoppning, Bollnäs GIF. Elfte man i såväl stora som lilla backen 1972.

Olsson, Eva, skidor, Delsbo IF. Femma på både 5 och 10 km samt fyra i stafett 1976. Med även 1972 och 1980. Fanbärare 1980.

Olsson, Gun, friidrott, IFK Helsingborg. Kom från Ljusne AIK. 1972.

Persson, Jonas, cykel, SK Fyrishof, Från Bollnäs och Bollnäs CK. 17:e man på 1 km-loppet 1936.

Peters, Erich, gymnastik, Sandvikens GA. Bodde en tid i Edsbyn. 17 i lag och 166 individuellt 1952.

Richardsson, Daniel, Hudiksvalls IF, skidor.  2010: Guld i stafett, sjunde man på 50 km, 22 på 15 km och 23 på jaktstart. 2014: Guld i stafett, brons på 15 km, sjunde man på skiathlon och åttonde på 50 km.

von Scheele, Thomas, bordtennis, Malmö FF. Började i IK Kometen (Bollnäs) och spelade många säsonger i Söderhamns UIF. 1996.

Sjölin, Gunnar, skridsko, Sandarne SIF och IK Wega (Göteborg). Tolfte man på 5000 meter 1956, 33:e på 500 och 15:e på 1500 meter 1960.

Stefansson, Nils, bobsleigh, Djurgårdens IF. Sprinter från Söderhamns IF. 19:e i tvåmansbob och 21 i fyrmansbob 1984.

Strand, Hans, skytte, Söderala AIK. Sjätte man på korthåll, liggande, 1984.

Strandberg, Britt, skidor, Edsbyns IF. Guld i stafett 1960, silver i stafett 1964 och 1968. Fyra på 10 km 1964. Hälsinglands första guldmedaljör i OS.

Styf, Erik, backhoppning, Ljusdals IF. Föll i OS-backen 1956.

Swingstedt, Karin, skidor, Stockviks IF. Kom från Hassela IF. 1988 och 1992.

Södergren, Anders, skidor, Östersunds SK/Hudiksvalls IF. Mo-grabb med IFK Bergvik som moderklubb. Brons i stafett, femma i skiathlon, sexa på 50 km och elva på 15 km 2006.  Guld i stafett, nionde på 50 km, tionde på jaktstart och 25 på 15 km 2010. Sjua på 50 km och 14 på skiathlon 2014. Fanbärare 2014.

Södergren, Benny, skidor, Edsbyns SK. Från Hällby Brunns IF (Eskilstuna). Utpräglad sprinter som skrällde med brons på 50 km, tre dagar efter att han vunnit startsträckan i stafett 1976.

Tällberg, Pär-Inge, backhoppning, Bollnäs GIF. 1988 och 1992.

Tällberg, Staffan, backhoppning, Bollnäs GIF. Åtta i båda backarna 1988. Med även 1992 och 1994.

Unger, Göran, friidrott, IFK Djursholm. Blev sedan hälsinge (Bollnäs och Ljusdal). Femkampare 1924.

Westin, Marie-Helene, ”Billan”, skidor, Hudiksvalls IF. Kom från Sollefteå SK. 1988, 1992, 1994.

Åkerblom, Ulf, bobsleigh, Djurgårdens IF. Sprinter från Söderhamns IF, ingick i Carl-Erik ”Jätten” Erikssons fyrmansbob 1984.

Ädel, Gun, skidor, Edsbyns IF. Från Arbrå. 1964.