Marma Marmavallen

Tillbaka

Söderhamn

Marmavallen:

Marma IF från Marmaverken gick upp i division två till säsongen 1957-58 som spelades höst-vår-höst för att möjliggöra övergången till vår-höst, alltså spelår = kalenderår. Marma ansågs chanslöst i den näst högsta divisionen och fick epitetet ”Arma Marma”. Det började också riktigt illa i den historiska premiären mot seriefavoriten Lycksele inför 2 000 åskådare på Marmavallen 28 juli 1957. Gästerna gick snabbt upp till en ledning med 3-0, men Marma vände och vann med 5-3. Det nya publikrekordet skulle tredubblas två månader senare. Det kom 5 886 personer till Marmavallen för att se toppmatchen mot Skellefteå AIK. Marma vann med 3-0. Under våren 1958 förlorade Marma inte en enda match. Laget var stundtals i serieledning, men det bar inte hela vägen. Det blev till slut en tredjeplats, tre poäng efter Skellefteå AIK som gick till allsvenskt kval. Marma drog folk på bortaplan också. 5 455 mot IFK Östersund i oktober 1957 är alla tiders publikrekord för klubbfotboll på  Hofvallen. Marma åkte ur tvåan 1960.

Bertil Svensson, Marma IF – den stora bolltalangen som också var en av föreningens största målskyttar under storhetstiden på 50-talet.
Han fick han fick också pris (Hälsingeguldet) som Hälsinglands bästa idrottsman 1957. Bertil Svensson avled i en ålder av 85 år.

Marma IF Fotboll är idag (2019) en liten förening, med endast ett aktivt lag, som spelar i div. 5.