Nordanstig

Dagens Nyheters Sexdagarslopp på cykel gick 1942 från Stockholm och norrut genom Dalarna och Hälsingland upp till Sundsvall där man vände åter till målet i Stockholm. På bilden kommer täten till Gnarp där man kan skymta kyrktornet. Den tidens största cykeltävling vanns 1940, 1941 och 1942 av Sven ”Svängis” Johansson som tillhörde det ”gula laget” Crescent och tävlade för Hammarby IF.
Strömsbruks IF: ”Skidsporten var föreningens första starka idrottsgren och flera av dess skidåkare var bland de bästa i Hälsingland på 1920-talet. Här är några efter en träningsrunda i skogen”. Från vänster: 1 Leonard Hjelm 2 Johan Gustavsson 3 Tyko Wall, 4 Fredrik Eriksson, 5 Gustav Berggren, 6 Alfred Gustavsson, 7 Herman Morsk, 8 Edvin Sundin.

Redan 1908 finns uppgifter om att det idkades bollsparkning på fotbollsplaner i många byar runt Bergsjö. Bl.a. på åkrarna i Starre och Tanne och på en plan i den s.k. Trekanten intill Kyrkogården. 1920 vände sig kyrkorådet till landsfiskalen för att få bort fotbollssparkningen från Trekanten och man lyckades få arrendera mark till en fotbollsplan på Hembygdsparken eller ”Hunnskinne”. På bilden syns Trekanten i Kyrkbyn med kyrkan och Sockenstugan i bakgrunden.

Norrfjärdens IF:s idrott är bordtennis med lag i division 3, 5, 6 och veteraner. Man startade i NIF-gården men nu har man träning och matcher i Gnarpsviljan. NIF-gården används för barngrupper och uthyrning till festligheter.
Bordtennisklubbar bildades under 1940- och 1950-talet i nykterhets och byföreningslokaler även i Ilsbo, Älgered, Bergsjö, Gränsfors och Strömsbruk.
Den stora pingisstjärnan i Norrfjärden var Sune Debeau som bäst rankad som nummer 10 i Sverige. Här är han som 17-åring till höger i bild på Riksmästerskapen i Köping 1959 med kollegan Sune Wågenberg.