Söderhamn Hällåsen

Tillbaka

Söderhamn

Fotbollsarenan på Hällåsen togs i bruk 1987 av hemmaföreningen Söderhamns FF. Kommunuppförda anläggningen var välkommen för föreningens fotbollsspelare efter att antal år på ett nedslitet IP. Vid invigningen mötte SFF det engelska laget Portsmouth FC. Arenan döptes om 2015 till Hälsingehus ArenaBadvallen, bakom simhallen anlades 1999 av bl.a. ett antal föreningsmedlemmar som under två sommardagar flyttade den gamla gräsytan från IP som nu hade gjort sitt för att ge plats åt kommunens värmeverk. Badvallen används av SFF ungdomslag.Hoggavallen, grusplan mellan tennishallen och friidrottsanläggningen. Användes som spelyta för träning och matcher under försäsong. Planen klar 2000. Dinahallen, färdigställdes i april 2009. Hallen som kan brukas året runt vilket är ett välkommet tillskott med sin konstgräsmatta.

Hällåsen Friidrott stod klar för användning den 3 augusti 1999. Några mindre tävlingar arrangerades detta år. Den stora invigningen var juni 2000 då det var en invigningsgala med flera kända namn, Sanna Kallur slog då nytt Nordiskt juniorrekord på anläggningen. Samma år så arrangerades Mitt Nordiska Kampen, Sverige Norge och Finland, det var för övrigt den sista kampen som blev av pga dyra resekostnader för Finland som då övergått till euro och färjelinjen Sundsvall-Wasa blev nedlagd. En del seriematcher i dam och herr serien har också arrangerats där, SIF tillhörde då div. 1 i bägge serierna. 2005 arrangerades JSM där efter ett uppehåll sedan 1946. Året efter 2006 var det dags för VSM. 2010 arrangerades Para SM och Nordiska Baltiska Mästerskapen för U23. 2014 så arrangerades USM med många deltagare och senast 2015 så var det SM för seniorer, för övrigt det första mästerskapet på den nivån i Hälsingland utomhus. 2016 står åter SIF som värd för VSM som idag har ca 600 deltagare och man räknar med ca 2000 personer per dag med ledare och anhöriga. Hela anläggningen kom till efter många års arbete med att övertyga politikerna om vad som behövdes. Den gamla anläggningen på IP var sedan många år i behov att skrotas. Inför USM 2014 så byggdes anläggningen om med åtta banor runt. 2004 byggdes också en ny läktare som föreningen själva stod för material och arbetskraft. Till SM 2015 så förlängdes läktaren så att den idag tar nästan 1500 personer.

Bandyplanen på Hällåsen togs i bruk 1976. En välkommen förändring för Broberg. Nu fick man äntligen konstfrusen bandybana i Söderhamn. Bör nämnas att det blev SM guld 1976 och 1977. Bandyhallen väntas bli klar förhoppningsvis 2016-17.

I Perexhallen från 2008 har Söderhamns IK sin verksamhet med många ungdomar som får utöva sin favoritsport ishockey. Hällåsens ishockeyrink byggdes i mitten av 70-talet och var då planerad byggas som inomhusarena. Men som så många gånger förr så förverkligades det inte. Anläggningen byggdes enligt det billigare alternativet och invigdes med pompa och ståt 1977. Trots alla motgångar så har SIK fortsatt arbetet tillsammans med kommunen. Med nya förutsättningar, bl a besparingar av drift- energi- och miljö, så kunde ett beslut fattas om att de skulle bygga ishallen. Projektet startade som ett utvecklingsprojekt 2000. Hallen byggdes och färdigställdes av föreningsmedlemmar m.fl 2008.

 

Aquarena, Simhallen byggdes 1981 på Hällåsen, föreningen Söderhamns Simsällskap startades upp samma år. Simsällskapet har i första hand drivits som en ungdomsförening. Anna-Karin Kammerling som har sina rötter i sällskapet nådde både världsrekord och framgångar i VM och OS tävlingar under 2000-talet. 2005 byggdes den om till nuvarande Aquarena som skulle bli bättre anpassad för familjebad. Här bedriver också Söderala AIK Skyttesektion träning och tävling i bl.a luftgevärsskytte. Klubben har en världsmästare, Esbjörn Svensson i 40 skott skott stående vann vid VM i Sydkorea. Dessutom ett antal SM vinster. Tilldelades Hälsinge guldet 1978.

Söderhamns Tennishall är byggd 1988. Den drivs av Söderhamns Tennissällskap och inrymmer fyra stycken tennisbanor och fyra badmintonbanor. Det finns även ett cafe och en tennisshop. I anslutning till hallen finns två fina grusbanor utomhus. Föreningen anordnar årligen två nationella tävlingar Lucia Cupen och Påskserven.

Söderhamns Curlingklubb bildades 1959. Verksamheten i Söderhamn har flyttats till Gävle. I hallen på Hällåsen finns nummera en GoKart bana inrymd. Det är många år sedan curlinghallen i Söderhamn försvann. Sedan dess har Söderhamns Curlingklubb tränat och spelat matcher i Gävle.

Söderhamns Padelcentrum, öppnade november 2021 på Hällåsen. Här finns 4 st dubbelbanor, 1 singelbana av högsta kvalité. 15 meters takhöjd, 2 våningar, dusch/bastu/omklädningsrum, padel shop, lounge, gym, mottagning för massagebehandlingar, golfrange, golfsimulator samt konferensrum.

Padel Arenans yta är på 1700 kvm.