Via Fotbollsplan

Tillbaka

Hudiksvall

Via fotbollsplan anlades på 1940-talet och nyttjades av Via IF fram till 1959. I en glänta i skogen ser man en målstolpe med en nedrasad ribba som enda bevis på att det har spelats fotboll här. På en kulle intill finns en brunn där man hinkade upp vatten och tvättade sig efter matcherna. Där skymtar också taket på det nedrasade omklädningsrummet.

På bilden syns Inge Törnqvist f 1940 vid brunnen. Han är den mest framgångsrike spelare som fostrats i Via IF. Han debuterade i A-laget redan som 12-åring. 17 år fyllda blev han uttagen i Pressens lag mot Landskapslaget och gjorde 2 mål. Blev sedan uttagen i Landskapslaget i match mot Dalarna. Även där gjorde han 2 mål i en match som vanns med 6-5. Anmärkningsvärt är att Via IF då spelade i div 6.

När Via IF 1959 lade ner verksamheten flyttade Inge och några lagkamrater över till Strands IF. Under studietiden i Umeå 1963-65 spelade han med Sandåkerns SK i gamla norrtvåan. 1966 vann Strands IF en tävling som Sveriges målfarligaste lag med målskillnaden 108-23. Inge gjorde själv 36 mål och kedjekamraten Göran Sundfors 28 stycken. De båda stod för mer än hälften av lagets målproduktionen.